As dori sa cumpar o masina second hand. La ce trebuie sa fiu atent?

Sursa articol: tractari auto.

Este important in primul rand sa vezi vehiculul in persoana, eventual insotit de cineva, si sa incerci sa furi cat mai multe informatii despre masina. In permisul vehiculului sunt indicate, de exemplu, proprietarul anterior, data intrarii in circulatie sau data ultimei revizuiri. Carnetul de intretinere raporteaza reparatiile efectuate in trecut si frecventa verificarilor de intretinere. De asemenea, merita sa ceri un test drive.

In cazul in care se constata defecte dupa cumparare, vanzatorul trebuie sa fie instiintat imediat, trimitandu-i o descriere detaliata a problemei (reclamatie) prin scrisoare recomandata. Notificarea imediata a oricaror defectiuni este esentiala daca contractul nu prevede nicio garantie. Daca, in schimb, exista o perioada de garantie, reclamatia poate fi facuta oricand in aceasta perioada. In cazul unor defecte minore, puteti avea dreptul la o reducere de pret; pentru probleme majore este posibila anularea achizitiei. Cu toate acestea, exista o exceptie: adesea se incheie un acord care exclude orice tip de garantie pentru defecte din partea vanzatorului. In aceste cazuri, acesta din urma este raspunzator numai pentru vicii pe care le-a retinut cu buna stiinta de la cumparator, ceea ce este totusi dificil de dovedit.

In cazul achizitiilor imediate, efectuate imediat dupa testarea autovehiculului la fata locului, vanzatorul nu este raspunzator ulterior pentru defectiunile care ar fi putut fi constatate deja in momentul vizionarii sau testarii masinii, ci doar pentru eventualele defecte. pe care l-a tinut ascuns.

Este intotdeauna recomandabil sa incheiati un contract scris si, de asemenea, sa puneti orice garantii in scris. Daca platiti in numerar, cereti intotdeauna o chitanta.

Cu unele exceptii, cumpararea unei masini second-hand de doi ani si revanzarea acesteia la patru ani asigura posibilitatea de a avea mereu o masina seminoua cu o investitie minima. Dupa un an de viata, masina se devalorizeaza cu aproape 30%, iar in al doilea an curba de devalorizare se aplatizeaza, lasand o valoare reziduala de aproximativ 60%. Curba ramane destul de stabila pana in al patrulea an, cand masina incepe sa fie considerata veche si devalorizarea creste. In acel moment este timpul sa vinzi! Astfel, ai o masina mereu noua si mereu apropiata de reglementarile privind emisiile, cu o cheltuiala minima, egala cu aproximativ 15/20% din lista de preturi initiala. Aceasta tendinta a preturilor poate fi influentata de restyling si modificari de model, bineinteles, sau de modificari de reglementare (de exemplu, lupta impotriva motorinei). Si fiti atenti la concurenta de la zero kilometri, o practica care duce adesea la reduceri cu adevarat agresive.

Cel mai bun moment pentru a cumpara

Sfarsitul anului este cel mai bun moment pentru a cumpara o masina uzata. Este adevarat ca la inceputul anului masina se va fi devalorizat, dar de multe ori dealerul este inclinat sa propuna o reducere la sfarsitul anului mai mare decat devalorizarea pe care o va suferi masina in noul an: pentru dealer este mai bine sa monetizeze imediat si sa nu reportati activul fix in situatiile financiare ulterioare. Pentru unii vanzatori, exista si bonusuri legate de obiectivele anuale de vanzari.

Citeste si Cumpararea unui masini second hand.

Close