Cat de eficiente sunt cu adevarat castile moto? Statisticile nu mint!

Accidentele rutiere in care sunt implicati motociclistii au de cele mai multe ori un puternic impact emotional atat asupra lor, cat si asupra celorlalti participanti la trafic. In prezent, oricine are curajul sa se urce pe doua roti, protejat doar de un echipament sportiv, este cu siguranta un iubitor de senzatii tari si aventura.

Lucru care nu este deloc rau, din contra, toate paradele cu motociclisti aduna un numar impresionant de spectatori, tocmai pentru a demonstra cat de indragiti sunt si cati alti impatimiti ai acestui sport ii sustin, chiar si de pe margine. Dar cum stai la capitolul casti moto?

casti moto

Daca inainte unii se lasau mai greu convinsi sa poarte acest accesoriu esential pentru viata unui motociclist, disponibil si pe Sport-Mag.ro, acum majoritatea a inteles importanta acestuia si ii acorda o deosebita atentie la achizitionare. Componentele de baza din care este alcatuita orice casca constau intr-un strat exterior foarte solid, cu o rezistenta sporita la socuri, ce are rolul de a proteja oasele craniene si un strat interior alcatuit din spuma de polistiren si bureti, ce are rolul de a absorbi si disipa energia de impact, pentru a evita leziunile creierului.

Toate aceste componente lucreaza impreuna pentru a proteja capul si implicit fata unui motociclist, in cazul unui accident. Din nefericire, numarul de accidente mortale si grave in care sunt implicate motociclete si mopeduri este extrem de ridicat. Acestea se produc in mare parte in mediul urban si sunt cauzate de erori umane.

Raportul Politiei Rutiere legat de motociclisti este alarmant. In prezent, peste 380 de mii de persoane au permis categoria A, iar trei dintre acestia sunt implicati zilnic in accidente rutiere soldate cu morti sau raniti grav. Studiile arata ca daca motociclistii nu ar fi purtat casti moto adecvate, numarul persoanelor decedate s-ar fi triplat.

Tocmai pentru a proteja cat mai mult aceasta categorie de participanti la trafic, s-au elaborat o serie de standarde, din ce in ce mai riguroase, cu privire la caracteristicile unei casti moto. In acest sens, s-au impus Standardele DOT si ECE, care asigura purtatorul de gradul ridicat de protectie pe care il ofera casca in cazul unor eventuale accidente.

Pe langa rolul fundamental pe care il are acest accesoriu in salvarea vietii, mai sunt si alte aspecte menite sa asigure un confort ridicat la condus.

Reduc zgomotul

Casca imbunatateste clar confortul motociclistului prin reducerea zgomotului din timpul mersului. Calatoria devine mai silentioasa, iar urechile sunt protejate. Purtarea unei casti moto cu viziera reduce impactul pe care il are vantul asupra fetei, fiind deosebit de utila atat in sezonul cald, cat si in cel rece, eliminandu-se arsurile cauzate de vant, similare celor provocate de soare.

Protejeaza impotriva conditiilor meteo nefavorabile

O casca moto ofera protectie impotriva intemperiilor. Calitatea vizierei are un rol important in special cand razele solare sunt deranjante la condus, iar ploaia sau vantul isi fac de cap. Materialele din care sunt alcatuite castile asigura un confort termic optim indiferent de sezon. De asemenea, capul este protejat si de unele elemente posibil vatamatoare aflate pe carosabil, cum ar fi: pietrele, crengile sau alte resturi.

Cand spui casti moto trebuie sa ai in minte doua lucruri primordiale: siguranta si confortul. Pe langa designul modern si atractiv, orice casca trebuie sa isi indeplineasca scopul principal pentru care a fost conceputa: siguranta in trafic! Alege, asadar, intelept cel mai potrivit model pentru tine si bucura-te de o calatorie fara evenimente rutiere nefericite.

Close