ISO (Organizatia Internationala de Standardizare) 9001 reprezinta unul din cele mai importante standarde internationale si are ca scop mentinerea sau cresterea calitatii serviciilor sau a produselor oferite de o companie. ISO 9001, cel mai popular standard de management al calitatii, se adreseaza companiilor din toate domeniile de activitate, indiferent de pozitia geografica a acestora. In prezent, peste un milion de organizatii, din 180 de tari din intreaga lume, au implementat standardul ISO 9001.
Implementarea ISO 9001
Este important sa stii ca implementarea pentru prima data a standardului ISO 9001 trebuie sa se realizeze parcurgand cativa pasi, si anume:
- Pregatirea documentatiei pentru certificare;
- Demararea procesului de certificare;
- Certificarea initiala – acest pas este format din analiza documentatiei depuse si auditul de certificare;
- Validarea proiectului si inregistrarea certificatelor;
- Emiterea certificatelor si a siglelor aferente.
Un al lucru esential pe care mai trebuie sa il retii este faptul ca dupa emiterea certificatului si a siglelor aferente se va realiza un audit de supraveghere in 2 etape, dupa cum urmeaza:
- Audit de supraveghere 1 – viza dupa un an de activitate de la certificare;
- Audit de supraveghere 2 – viza dupa doi ani de activitate de la certificare.
De asemenea, este important sa mentionam ca toate certificatele emise au o valabilitate de trei ani. Dupa ce acestea vor expira, este important sa se realizeze o recertificare. Insa, aceasta este o etapa mult mai simpla si are un cost mult mai mic.
De ce sa implementezi standardul ISO 9001?
Daca te-ai gandit sa implementezi si in compania ta standardul ISO 9001, insa nu esti 100% convins, trebuie sa stii ca beneficiile aduse de acest standard sunt:
- Standardul ISO 9001 contribuie la imbunatatirea imaginii companiei atat in fata cerintelor legale, cat si in fata clientilor si a partenerilor de afaceri;
- Standardul ISO 9001 ajuta la verificarea la un potential mult mai mare a oportunitatilor de pe piata;
- Standardul ISO 9001 contribuie la imbunatatirea sistemului de management al companiei;
- Standardul ISO 9001 te poate ajuta sa eficientizezi resursele;
- Standardul ISO 9001 iti ofera posibilitatea dea participa la licitatii, achizitii publice;
- Standardul ISO 9001 te ajuta in castigarea increderea partenerilor atat de pe piata interna, cat si de pe cea internationale;
- Standardul ISO 9001 contribuie in castigarea increderii clientilor in ceea ce priveste calitatea si produselor si serviciilor oferite de compania ta.
Pe final iti reamintim ca certificarea ISO 9001 reprezinta un avantaj atat pentru cel care produce sau ofera un serviciu, cat si pentru cel care il achizitioneaza, distribuie sau consuma. De asemenea, mai trebuie sa stii ca o companie poate implementa mai multe standarde. Iar pe langa standardul ISO 9001, o companie mai poate opta si pentru implementarea standardului ISO 31000 (care are rolul de a ajuta o companie sa gestioneze in mod eficient riscul) sau ISO 50001 (care contribuie la stimularea unui proces de imbunatatire continua, ce conduce la utilizarea mai eficienta a energiei) si asa mai departe.