Ce faci în caz de accident rutier?

Când ești implicat într-un accident de mașină, trebuie să iei anumite măsuri pentru a te asigura că toată lumea este în siguranță, pentru a respecta legea și pentru a începe procesul de despagubiri accidente rutiere.

Următorii pași te pot ajuta să te ghidezi în deciziile importante pe care trebuie să le iei dacă ai fost implicat într-un accident de mașină, indiferent dacă a fost sau nu vina ta.

Când conduci cu o asigurare de calitate, conduci cu liniște sufletească. Asigurarea auto te poate ajuta să rămâi protejat oriunde te duce drumul.

1. Verifică dacă există răniți

Dacă sunt răniți, sună la 112 sau cere altcuiva să o facă. Dacă ești grav rănit, încearcă să nu te miști și așteaptă personalul de urgență.

2. Verifică bunăstarea pasagerilor

Dacă nu ești prea rănit să te miști, verifică ceilalți pasageri din mașină. Dacă cineva este rănit, sună la telefon la serviciile de urgență sau roagă un martor să sune pentru ajutor.

3. Treci în siguranță

Dacă poți, deplasează-te pe marginea drumului sau pe un trotuar. Dacă mașina ta este condusă în siguranță și cauzează un pericol acolo unde se află, trage-o pe marginea drumului. În caz contrar, las-o acolo unde te afli și treci în siguranță.

4. Sună la 112

Indiferent dacă un accident este considerat minor sau o coliziune majoră, este important să suni la poliție. Ofițerii vor completa un raport de accident și vor documenta ceea ce s-a întâmplat. În cazul în care poliția nu poate veni la locul accidentului, poți merge la cea mai apropiată secție de poliție și poți completa singur un raport. Când depui o cerere la asigurătorul tău, acesta poate solicita o copie a raportului poliției pentru a te ajuta cu procesul de despagubiri accidente rutiere.

5. Așteaptă ajutorul

Oprește motorul, aprinde luminile de avarie și utilizează semnalizatoarele rutiere din trusa auto de urgență pentru a avertiza alte vehicule să încetinească.

6. Schimbă informații

După ce vă asigurați că tu și pasagerii nu sunteți răniți, schimbă informațiile de contact și de asigurare cu celălalt șofer. Iată cele mai importante informații pe care ar trebui să le schimbe șoferii după un accident:

  • Numele complet și informațiile de contact
  • Compania de asigurări și numărul poliței
  • Permisul de conducere și numărul plăcuței de înmatriculare
  • Tipul, culoarea și modelul vehiculului
  • Locul accidentului

Se recomandă să eviți să discutați despre vină cu celălalt șofer. Agentul de asigurări îți revizuiește cererea și va stabili cine este vinovat pe baza documentației justificative de la dosar.

7. Anunță asigurătorul și începe procesul de daune

Poate dorești să îți apelezi agentul de asigurări în timp ce ești la fața locului. În acest fel, îți poate spune exact de ce va avea nevoie pentru a procesa despăgubiri accidente rutiere și la ce să te aștepți.

Dacă ai avut nevoie de zile de îngrijiri medicale acordate de medicii legiști, acestea sunt importante nu doar din perspectiva cuantificării daunelor, ci și în ceea ce privește calea pe care o parte o poate alege pentru a obține realizarea drepturilor sale.

Close