Co-sleeping: pana la ce varsta ar trebui copilul sa doarma cu parintii?

Cand se practica co-sleeping-ul, se pune adesea intrebarea cand copilul ar trebui sa inceapa sa doarma singur. Ideal este sa astepti ca cel mic sa fie pregatit pentru asta. Unele studii privind somnul din copilarie au descoperit ca este optim ca cei mici sa doarma cu parintii pana la varsta de 1-3 ani.

Se recomanda practicarea co-somnului pana cand copilul este gata sa doarma singur, desi atentie, nu este indicat ca cel mic sa doarma in acelasi pat cu parintii, ci in aceeasi camera!  Pe reberic poti gasi cele mai bune piese de mobilier.

Multe familii care dorm in co-sleeping intreaba cati ani ar trebui sa doarma copilul in patul parintilor. Altfel spus, unii parinti vor sa stie varsta ideala pentru ca cel mic sa paraseasca patul si sa inceapa sa doarma singur, in patul lui sau chiar in dormitorul sau. Principala cerinta care trebuie indeplinita pentru ca somnul in co-sleep sa fie o
Practica pozitiva de odihna este ca toti membrii familiei sa fie de acord sa o practice. In general, aceasta decizie este luata de parinti atunci cand copilul este mic, bebelus.

De exemplu, atunci cand copilul este foarte mic, exista probabil suficient spatiu in patul parintilor pentru toti trei. Cu toate acestea, atunci cand copilul are 1-2 ani, spatiul poate incepe sa fie insuficient, iar familia poate fi nevoita sa ia in considerare cumpararea unui pat mai mare sau atasarea unui pat suplimentar.

Cand ar trebui copilul sa inceapa sa doarma singur?

Nu exista o anumita varsta la care copiii sa inceapa sa doarma singuri. Raspunsul corect la aceasta intrebare ar fi: copilul ar trebui sa inceapa sa doarma numai atunci cand este pregatit pentru asta. Somnul este un proces evolutiv si ideal este sa astepti pana cand fiecare copil este suficient de matur pentru a-si dori sa doarma singur, in propria camera. Din acest motiv, ritmul si nevoile fiecarui copil trebuie respectate. Somnul este un proces in care sunt implicati diversi factori fiziologici si psihologici. Prin urmare, evolutia fiecarui copil in ceea ce priveste somnul este diferita.

Caracteristicile personale ale fiecarui copil influenteaza modul in care doarme. Cu toate acestea, observatia empirica ne spune ca toti copiii parasesc patul parintilor lor, mai devreme sau mai tarziu.
Cand copiii inteleg ca nu exista niciun pericol acasa si ca parintii lor se afla intr-o camera din apropiere si vor veni ori de cate ori au nevoie, de obicei sunt de acord sa doarma singuri.

Motivatia din partea parintilor

Motivati de parintii lor, care lauda cat de mari sunt deja si cat de frumoasa este camera lor, la varsta de 3 sau 4 ani multi copii nu mai dorm in pat cu parintii lor. Unii experti spun ca este recomandabil sa se practice co-sleeping pana cand copilul are 5 ani, desi nu este o regula.
Logic, la inceput va trebui sa-i insotesti pana cand vor adormi,
Le vei spune povesti, le vei canta… In general, pana la varsta de 7 sau 8 ani, copiii incep sa devina mai autonomi in ceea ce priveste somnul si pot incepe sa renunte la compania parintilor lor pentru a adormi.
Cu toate acestea, nu trebuie sa uitam ca fiecare copil si
Fiecare familie au propriul ritm si ca varstele descrise sunt doar orientative.

Close