Cum se desfășoară testarea audiometrică: Tehnici și proceduri

Testarea audiometrică, cunoscută și sub denumirea de audiometrie, este o procedură esențială în domeniul audiologiei. Aceasta este utilizată pentru a evalua și a măsura capacitatea unei persoane de a auzi sunetele la diferite frecvențe și intensități. Înainte de a ne aprofunda în procesul de testare audiometrică, să înțelegem de ce este importantă.

Importanța testării audiometrice

Pierderea auzului este o problemă de sănătate publică semnificativă, afectând milioane de oameni din întreaga lume. Dacă este netratată, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții, inclusiv probleme de comunicare, izolare socială și depresie. Prin testarea audiometrică, medicii pot identifica, diagnostica și trata problemele de auz în timp util.

Tipuri de teste audiometrice

Există mai multe tipuri de teste audiometrice, inclusiv audiometria tonală pură, testul de discriminare a vorbirii și testul de răspuns audiometric la evocare.

Audiometria tonală pură

Aceasta este cea mai frecventă formă de testare audiometrică. În timpul acestei teste, pacientul poartă căști și ascultă o serie de tonuri pure la diferite frecvențe și intensități. Pacientul indică atunci când aude tonul, permițând medicului să creeze un grafic al auzului pacientului, cunoscut sub numele de audiogramă.

Testul de discriminare a vorbirii

Acest test evaluează abilitatea unei persoane de a înțelege vorbirea. Pacientului i se cer să repete o serie de cuvinte sau fraze la diferite niveluri de intensitate. Rezultatele pot ajuta la identificarea problemelor cu înțelegerea vorbirii, care nu sunt întotdeauna evidente în audiometria tonală pură.

Testul de răspuns audiometric la evocare

Acest test implică plasarea de electrozi pe scalpul pacientului pentru a măsura răspunsul electric al creierului la sunet. Acesta este deosebit de util pentru testarea auzului la copii mici sau la persoane care nu pot răspunde la alte tipuri de teste audiometrice.

Procesul de testare audiometrică

Testarea audiometrică este un proces relativ simplu și nedureros. Înainte de test, medicul va examina urechea pacientului pentru a verifica dacă există blocaje sau infecții care ar putea afecta rezultatele testului.

Pacientul va fi apoi rugat să poarte căști și să răspundă la o serie de sunete. În funcție de testul specific, acest lucru poate implica indicarea momentului în care aud un sunet, repetarea cuvintelor sau starea în liniște în timp ce medicul măsoară răspunsul electric al creierului la sunet.

În audiometria tonală pură, medicul va începe de obicei cu un nivel de intensitate ridicat și va reduce treptat intensitatea până când pacientul nu mai poate auzi tonul. Acest proces se repetă pentru o varietate de frecvențe pentru a crea o imagine detaliată a profilului de auz al pacientului.

Interpretarea rezultatelor

Rezultatele testării audiometrice sunt de obicei prezentate sub forma unei audiograme. Aceasta este un grafic care arată capacitatea de auz a pacientului la diferite frecvențe și intensități.

Pe baza rezultatelor testului, medicul poate diagnostica diverse tipuri de pierdere a auzului, inclusiv pierderea auzului conductivă (cauzată de probleme în urechea externă sau mijlocie) și pierderea auzului neurosenzorială (cauzată de probleme în urechea internă sau în căile nervoase care duc la creier).

Examinarea audiometrică este un instrument vital în identificarea și abordarea problemelor auditive. Adăugând un aparat auditiv de la Audisound, soluționarea acestor probleme poate fi îmbunătățită semnificativ. Prin înțelegerea procesului de testare și interpretarea rezultatelor, pacienții pot lucra împreună cu medicii lor pentru a găsi cele mai bune strategii de gestionare a problemelor de auz și pentru a îmbunătăți calitatea vieții. Este important să ne amintim că orice schimbare în auz ar trebui evaluată de un profesionist medical, iar testarea audiometrică este un prim pas crucial în acest proces.

Close