Incarcarea vehiculelor electrice in orasele inteligente

Vehiculele electrice (EV) sunt o tehnologie promitatoare pentru realizarea unui sector de transport durabil in viitor, datorita emisiilor de carbon foarte scazute pana la zero, zgomotului redus si eficientei ridicate. Cu toate acestea, este de asteptat ca patrunderea mare a vehiculelor electrice sa afecteze retelele electrice existente, din cauza sarcinilor mari. Incarcarea necontrolata a vehiculelor electrice conectate reprezinta o provocare pentru sistemul energetic. Incarcarea controlata a vehiculelor electrice – in cadrul conceptului de oras inteligent – poate avea un impact semnificativ asupra sarcinii retelei electrice, tensiunii, frecventei si pierderilor de putere.

In aceasta directie, s-a propus incarcarea inteligenta, pentru a evita congestionarea retelei si pentru a integra energia regenerabila. Acest capitol elaboreaza tranzitia catre o noua era a mobilitatii si provocarile mecanismelor de incarcare in cadrul conceptului de oras inteligent. Sunt prezentate, de asemenea, scurte recenzii ale diferitelor strategii, scheme de incarcare inteligenta si beneficii relative. Unele studii de caz sunt, de asemenea, folosite pentru a arunca lumina asupra practicilor de succes si a potentialelor bariere in ceea ce priveste motivatia utilizatorului final de a utiliza astfel de sisteme de incarcare inteligente. Acum, poti achizitiona inclusiv o statie de incarcare electrica de pe echarged.ro.

Vehicul electric de tip hibrid plug-in

Tipul PHEV se bazeaza pe acelasi concept de HEV, in timp ce bateria unui vehicul hibrid normal nu poate fi reincarcata din exterior. In cazul unui PHEV, vehiculul este echipat si cu o priza care permite reincarcarea bateriei dintr-o sursa externa. Acest lucru permite o crestere a autonomiei de rulare a vehiculului si o scadere a costului de incarcare, deoarece energia electrica produsa de reteaua principala este mai ieftina decat energia electrica produsa la bord. Functioneaza cu energie electrica pana cand acumulatorul sau este epuizat, variind de la 15 kilometri pana la peste 65. Cu toate acestea, in functie de tipul de conexiune, este posibil sa se recunoasca trei aranjamente diferite: Series PHEV, Parallel PHEV si Series-Parallel PHEV. In acest exemplu, vehiculul are un motor electric de tractiune. Energia este furnizata de generatorul conectat la ICE sau de sistemul de stocare. In PHEV paralel, este posibil sa existe trei aranjamente diferite:

  • In cazul A, transmisia mecanica primeste putere atat de la ICE, cat si de la motorul electric.
  • In cazul B, ICE si motorul electric sunt montate pe acelasi arbore. Aceasta configuratie permite reincarcarea sistemului de stocare atunci cand masina este oprita, deoarece motorul poate actiona si ca generator.
  • In cazul C, cele doua motoare sunt decuplate. Setul de roti din spate este actionat de un ICE, in timp ce setul de roti din fata este actionat de un motor electric alimentat de un sistem de stocare. Aceasta configuratie nu permite reincarcarea bateriei cu ICE ca in cazul lui B.

In cele din urma, este posibil sa existe si o combinatie de configuratii in serie si paralele. In acest caz, atat motorul electric, cat si ICE sunt legate de acelasi arbore, dar ICE poate fi decuplat de arbore printr-un ambreiaj permitand configuratii in serie sau paralele, in functie de cerinta. Cand este decuplat, ICE poate alimenta motorul electric printr-un generator si trepte AC/DC-DC/DC sau poate reincarca bateria si cand vehiculul este oprit. In acest caz, un singur sistem alimenteaza motorul electric la un anumit moment. In configuratii paralele, tractiunea este garantata atat de la puterea mecanica furnizata de ICE, cat si de motorul electric alimentat de sistemul de stocare.

Close