Kombucha este bautura la moda si inlocuieste bauturile racoritoare zaharoase si bauturile alcoolice, dar nu toate proprietatile atribuite acesteia , sunt reale.
In acest moment, cel mai probabil lucru este ca ati incercat deja kombucha – numita si ceai kombucha, ciuperci manciuriane, ciuperci de ceai sau ciuperci chinezesti – deoarece consumul sau continua sa se inmulteasca in multe tari din lume . Aceasta bautura fermentata de aroma acida usoara, care se face cu ceai indulcit si actiunea microorganismelor, cum ar fi bacteriile si drojdiile,este la moda nu numai pentru aroma sa ci si pentru a fi o alternativa sanatoasa la bauturile racoritoare si pentru numeroasele proprietati care i-au fost atribuite de-a lungul secolelor.
Kombucha s-a spus ca aduce beneficii sistemului cardiovascular, intareste sistemul imunitar, ajuta la purificarea organismului,ca este bun in lupta impotriva stresului si ca are efecte antivirale. De asemenea, in functie de mozaicul de proprietati aproape magice care pot fi citite in sute de articole, ar ajuta la imbunatatirea memoriei, la scaderea in greutate, la ameliorarea durerilor menstruale si a inflamatiei, la intarirea cresterii parului si chiar la prevenirea cancerului. Stiinta, pe de alta parte, nu a reusit sa dovedeasca niciuna dintre aceste calitati,abordand un studiu pentru a concluziona ca poate ajuta la prevenirea racelii, dar nimic mai mult. Desigur, este o bautura in principiu sanatoasa, cu putin zahar si alcool,deci este perfect sa inlocuiti bauturile racoritoare zaharoase sau bauturile alcoolice.
Multi au numit kombucha”elixirul vietii„, deoarece se credea ca creste longevitatea, dar cercetatorii de la Universitatea Fairbanks din Alaska au concluzionat dupa trei ani studiind soarecii cca acestia au ajuns sa traiasca mai mult, dar ca „efectele si mecanismele comparabile la om, raman incerte”.
O ultima cercetare din 2014 a Laboratorului de Microbiologie Industriala si Biotehnologie Alimentara al Universitatii din Riga (Letonia) afirma ca este un produs cu adevarat antioxidant, care ajuta sistemul imunitar si da energie,facandu-l „atractiv ca bautura functionala fermentata pentru profilaxia sanatatii”.
Kombucha este un ceai fermentat foarte sanatos. Va aratam ingredientele si elaborarea ceaiului kombucha, astfel incat sa o puteti face oriunde.
Kombucha este practic o infuzie de ceai dulce fermentat cu o cultura simbiotica de bacterii si drojdii ,ceea ce ii confera o textura gazoasa similara cu cea a cidrului. In prezent, este probioticul la moda,care a fost descris ca miraculos pentru beneficiile sale extinse pentru sanatate, dar era deja in China din timpul dinastiei Tsin si a fost cunoscut sub numele de „elixirul vietii”,desi de atunci a primit alte nume, printre care Ceai Kvass, Ciuperci Manciuria si Ciuperca nemuririi.
De ce kombucha ?
- Accelereaza metabolismul,datorita actiunii vitaminei B si a enzimelor digestive, care ajuta la digerarea mai multor carbohidrati si la transformarea lor in energie.
- Vitamina B ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual
- Fiind un probiotic natural, ajuta functia hepatica si, prin urmare, are un efect de detoxifiere.
- Produsele fermentate in mod natural au efecte benefice asupra sistemului imunitar.
- Kombucha este bogat in antioxidanti, care ajuta la intarzierea imbatranirii celulare.
- Acesta ofera glucozamina,care ajuta la mentinerea sanatatii articulatiilor prin producerea de acid hialuronic. Si, in plus, abia are calorii, deci este o alternativa excelenta la bauturile racoritoare carbogazoase si la alte bauturi zaharoase.