Unde se folosesc rulmentii cu ace

Majoritatea rulmentilor cu elemente de rulare sunt fie rulmenti cu bile, fie cu role. Familia de rulmenti cu role este formata in principal din rulmenti cilindric, conici, sferici si cu ace. Rulmentii cu role cu ace sunt cei mai mici si mai usori din familia de rulmenti cu role. Acest lucru le ofera avantaje specifice pentru anumite aplicatii, in special pentru cele care necesita greutate si spatiu redus. Raportul mare lungime-diametru al rolelor a contribuit la conferirea rulmentilor, precum si a caracteristicilor de functionare. In esenta, rulmentii cu role cu ace au:

  • Capacitate de incarcare mai mare decat rulmentii cu bile sau cu role cu un singur rand de diametru exterior comparabil.
  • Capacitatea de a manipula un arbore mai mare, mai rigid intr-o anumita aplicatie.
  • Caracteristici excelente de rulare intr-o sectiune transversala mica.
  • Cost in general mai mic, in special pentru tipul cu cupa trasa, comparativ cu versiunile prelucrate.

Ce sunt rulmentii cu ace?

Cel mai economic tip de rulment cu ace este un complex de role cu ace libere asamblate direct intre un arbore si carcasa intarit si slefuit. In general, saibele de capat intarite asigura o locatie axiala. Acest tip apare in multe aplicatii, cum ar fi cele in care un orificiu intarit si slefuit serveste drept cale de rulare exterioara. Acesti rulmenti cu ace au mai multe tipuri de utilizari?

Cand cerintele de aplicare sunt indeplinite si asamblarea nu este dificila, o gama completa de role formeaza un rulment cu sectiune transversala mica si capacitate de incarcare mare. Este rulmentul de rulare cu cel mai mic cost pe kilogram de capacitate si este un avantaj deosebit acolo unde ratele de productie justifica echipamentele de asamblare automata.

Rolele cu ace vin in mai multe configuratii de capete. Contururile controlate au fost, de asemenea, dezvoltate pentru a reduce concentratiile de tensiuni la capatul rolei din dezalinierea sau deformarea uneia sau ambelor cai de rulare sub sarcina. Rafinarea controlata a conturului aduce o distributie mai uniforma a tensiunii si o performanta optima a rulmentului.

Rulmenti cu role cu ace trase

Pentru usurinta in manipulare si instalare, rulmentii cu role cu ace cu cupa trasa functioneaza la fel de bine ca rolele libere, dar intr-un ansamblu unitar. Carcasa exterioara, care serveste drept canal de rulare exterioara, este desenata cu precizie din otel cu banda cu continut scazut de carbon si calit. Nu este nevoie de prelucrare ulterioara, ceea ce face ca acest rulment sa fie economic. Cele mai recomandate tipuri sunt rulmenti Koyo.

Buzele intoarse ale cupei asigura retinerea mecanica a unui pachet complet de role cu ace de la capatul trunionului. De asemenea, aceste buze actioneaza ca scuturi stranse si ajuta la retinerea lubrifiantului si la excluderea materiilor straine.

Capacitatea de incarcare a lagarului cu ace trasat complet  egala sau depaseste pe cea a rulmentilor cu bile si cu role cu diametru exterior comparabil. Sectiunile transversale subtiri permit diametre mai mari ale arborelui pe care rulmentii functioneaza direct. Numarul mare de linii de contact formate de rolele incarcate se potriveste bine acestui tip pentru conditii statice, de rotatie lenta sau oscilante.

unde exista deformare.

Close