Care este importanța apei și a sării în homeostazia corpului?

Care este importanța apei și a sării în homeostazia corpului?

Apa servește ca componentă principală a fluidelor care circulă în corpul dumneavoastră. În funcție de vârstă și de masa musculară, apa reprezintă între 45 și 75% din greutatea corporală. Corpul dvs. posedă două compartimente principale pentru fluide: lichidul intracelular se află în interiorul celulelor dvs., iar fluidul extracelular circulă în afara celulelor. Sarea, un electrolit, joacă un rol major în fluidele extracelulare ca cel mai abundent grup ionic. Rinichii dumneavoastră joacă un rol esențial în menținerea echilibrului de sodiu și apă.

Apă pentru echilibrul fluidelor

Echilibrul dintre apă și sodiu este esențial pentru sănătate. Rinichii reglează volumul de apă și sodiu alături de alți electroliți. Scopul este ca cantitatea de apă pe care o consumați să rămână în echilibru cu cantitatea excretată. Dacă corpul tău are apă în exces, rinichii măresc debitul urinar pentru a readuce lucrurile în echilibru. La fel, rinichii pot conserva apa dacă volumul este mic. Hormonul anti-diuretic controlează cantitatea de apă pe care o elimină rinichii. Permite corpului tău să reabsorbă apa și declanșează sete.

Echilibrul de sodiu critic pentru osmolaritate

Echilibrul de sodiu este strâns reglementat pentru a evita variațiile extreme ale concentrației, care pot perturba funcția normală a celulelor. Osmolaritatea este procesul de control al cantității de substanțe solubile pe volum. Echilibrarea intrării și ieșirii de sodiu cu apă joacă un rol central în menținerea osmolarității. Când vă deshidratați, corpul dumneavoastră trebuie să păstreze apa și să elimine sodiu pentru a preveni creșterea concentrației de sodiu. Când ai exces de apă, corpul tău reține sodiul și elimină apa pentru a preveni diluarea cu sodiu. Echilibrarea sodiului joacă un rol critic în reglarea tensiunii arteriale și a volumului sanguin.

Efectele dezechilibrului de sodiu

Pe lângă menținerea tensiunii arteriale, sodiul este necesar pentru funcționarea corectă a nervilor, mușchilor și a altor țesuturi ale corpului. Problemele apar atunci când există prea mult sau nu suficient sodiu în corpul dumneavoastră. Medicamentele diuretice, consumul excesiv de apă, transpirația excesivă, insuficiența cardiacă și bolile renale, printre alte afecțiuni, pot perturba echilibrul sodiului cu apa. Un dezechilibru poate provoca simptome precum oboseală, cefalee și spasme musculare.

Reglarea sodiului în dieta ta

În timp ce controalele și echilibrele naturale ale corpului îl ajută să se adapteze la aporturile variate de sodiu, vă veți ajuta corpul dacă limitați cantitatea de sodiu pe care o consumați în dieta dumneavoastră. Prea mult sodiu vă „tulpină” în mod constant sistemul și poate duce la hipertensiune arterială, o sănătate osoasă mai slabă și mai mult. Păstrați aportul de sodiu mai mic de 2.300 de miligrame pe zi sau 1.500 de miligrame dacă aveți risc de tensiune arterială crescută sau boli de inimă.

Articol optimizat pentru motorul de cautare Google de weburban.ro

Close