Ce este Limp Mode la autovehicule?

Limp Mode permite autoturismului sa ajunga in siguranta pana la o statie de reparare si intretinere sau pana la domiciliu.

Oricare ar fi tipul de autovehicul pe care il conduceti, fie ca vorbim despre Ford, despre brandul Honda sau, de ce nu, BMW, un lucru este cert, si anume ca masinile sunt proiectate cu un sistem de siguranta care sa le protejeze de un posibil defect ce poate impiedica buna functionare a acestora.

Acest sistem de siguranta numit Limp Home Mode sau, prescurtat, Limp Mode permite autoturismului sa ajunga in siguranta pana la o statie de reparare si intretinere sau pana la domiciliu.

In acest sens, este bine de stiut cum functioneaza acest sistem de protectie a motorului, principiile de baza si, cel mai important, care sunt simptomele masinii atunci cand se initiaza modul LIMP.

Atunci cand facem referire la masini aparute de curand, precum autovehicule pentru transportul unor cantitati mici de marfuri sau sport utility vehicle (expresie din limba engleza, insemnand  „vehicul sportiv-utilitar”), prescurtat SUV, monitorizarea functionarii in parametri normali a masinii este realizata de catre sistemul de diagnoza numit OBDII.

Rolul principal al scanerului de diagnosticare OBDII este acela de a identifica eventualele erori cu ajutorul senzorilor pusi la dispozitie de catre sistemul de control al masinii ECU. Acesta va evalua si va analiza regulat posibilele perturbari care impiedica buna functionare a automobilului.

In cazul in care se detecteaza eventuale defectiuni sau o functionare anormala a motorului, acesta reuseste sa le identifice si sa asigure o buna functionare a autoturismului.

Codul de diagnoza a unei erori marcate prin OBDII semnifica identificarea unei probleme de natura mecanica si va introduce autoturismul in modul de siguranta pentru protejarea motorului.

Semnificatia intrarii autoturismului in LIMP MODE

Odata cu activarea modulului de siguranta, felul in care va rula autovehiculul va fi modificat de catre ECU, oferind varianta deplasarii pana la un service apropiat in conditii de siguranta.

Atunci cand unitatea de comanda a motorului permite rularea autoturismului pana la o statie de reparare si intretinere a autoturismelor apropiata sau pana acasa, modalitatea in care acesta va fi condus se va schimba prin reducerea vitezei si prin limitarea capacitatii de functionare la cote optime, cu scopul de a proteja sistemele defectate.

In cazul diagnosticarii unui posibil risc de defectiune iminent, atunci modulul de siguranta intrerupe alimentarea cu combustibil a autoturismului, facand imposibila deplasarea pana la un punct de reparatie sau, efectiv, impiedica masina sa porneasca.

Este important de mentionat faptul ca Limp Mode nu protejeaza autoturismul de eventualele riscuri de defectare a motorului prin problemele deja aparute, respectiv de implicatia financiara pe care o presupun acestea, ci doar ofera o diagnoza a acestora.

Modalitatea de initiere a modulului LIMP MODE?

Sistemul de siguranta se poate activa in momentul aparitiei unei probleme tehnice, fie ea o disfunctionalitate la pompa de ulei, la lantul de distributie, la componentele lantului, la axul cu came, la vilbrochen, pentru a asigura protectia motorului.

De asemenea, modulul se poate activa daca intervine o defectiune la sistemul de transmisie, la volanta, la modul de functionare al angrenajelor, la ambreiaj, la arborele de intrare al cutiei de viteze.

De multe ori insotit de limp mode va aparea in bord si un martor motor.

Defectarea unui senzor sau a unei conexiuni poate fi considerata o disfunctionalitate care va conduce la activarea modului Limp. In aceasta situatie, se recomanda verificarea autovehiculului intr-un centru service.

Motivul care a condus la activarea LIMP MODE

Activarea LIMP MODE depinde in mod direct de diagnoza celor doua sisteme ECU si PCM.

Un prim pas in identificarea problemei care a generat activarea Limp Mode este descarcarea tuturor codurilor care descriu cu exactitate problema care a determinat limitarea capacitatii de functionare la cote optime a autovehiculului.

In anumite situatii, activarea modulului poate fi determinata de o eroare la sistemul de securitate.

Este important de precizat ca, in astfel de situatii, singura persoana abilitata sa ofere un diagnostic avizat, care sa reuseasca sa interpreteze exact erorile aparute si sa rezolve problema care a condus la activarea modului, este un mecanic auto.

Ce inseamna LIMP MODE?

Nu putem traduce cuvant cu cuvant, insa putem spune ca LIMP MODE semnifica modulul in care intra un autoturism in avarie, o varianta a lui Safe Mode din domeniul I.T.

Close