Istoricul ciorapilor – cum au aparut si de ce sunt atat de utilizati?

Un ciorap este o piesa de imbracaminte stransa pentru picior, care poate ajunge pana la coapsa. Ciorapul mai scurt ajunge la maximum la mijlocul gambei. Ciorapii si sosetele vin in diferite dimensiuni (comparabile cu marimile pantofilor ), forme, lungimi, metode de fabricatie si materiale. Termenul soseta este imprumutat de la termenul latin soccus , care denota un pantof sau un papuc cu alunecare scazuta folosit de greci. Soccus putea fi facut din tesatura cu talpa de piele sau integral din piele , era alb, violet, stacojiu sau chiar placat cu aur si decorat cu perle. La romani, Soccus a fost purtat initial doar de femei, mai tarziu si de barbati ca papuc. In plus, el a fost pantoful actorilor de comedie antica, in contrast cu Kothurn al tragediei. Chiar si astazi, papucii sunt denumiti la nivel regional ca sosete. In antichitatea tarzie, Soccus a devenit un pantof pana la vitel, care a fost purtat si de franci.

Termenul de ciorapi a fost documentat inca din secolul al XIII-lea si in limba germana medie inalta a insemnat initial „ciot de copac”, „ciot” sau „trunchi”, in sensul de ceva incomplet. Ciorapii in sensul de astazi nu existau inca, pantalonii acopereau picioarele in acelasi timp si erau numiti pantaloni. Abia in secolul al XVI-lea termenul si-a asumat incet sensul actual, cand Bruoch s-a combinat cu “pantalonii de sus” pentru a face pantaloni, in timp ce pantalonii de jos pentru picioare au devenit ciorapi.

Termenii sosete si ciorapi sunt folositi in cea mai mare parte sinonim in prezent, dar difera prin inaltimea lor. Un ciorap este imbracamintea piciorului si a unei parti a piciorului. Prin urmare, un ciorap are intotdeauna o incalzire a piciorului (partea ciorapului care urca piciorul inferior) care poate ajunge pana la coapsa. Ciorapul este o forma mai scurta a acestora. Piciorul ajunge de obicei chiar deasupra gleznei si – mai des in sosetele barbatesti – pana la mijlocul gambei.

In antichitate, ciorapii lungi sau scurti, erau rari. Semitii si alte triburi din Asia Mica cunosteau termenul de sosete, adica incaltaminte care ajungea pana la gambe. De asemenea, se spune ca au cunoscut greci si troieni. Acesti ciorapi au fost probabil fabricati in Sprang. Tibialia si Udones erau comune in Roma antica, iar costumul clerical al antichitatii tarzii includea sosete pentru genunchi. Ca ciorapi pontificali pot fi gasite in imbracaminte liturgica crestina. In mormintele copte din epoca bizantina s-au gasit sosete legate cu ace, cu degetele despicate pentru curelele sandalelor. Pana la raspandirea tricotului – cel mai devreme in antichitatea tarzie, probabil nu pana in Evul Mediu timpuriu – saritura si legarea cu ace au fost tehnicile textile folosite pentru ciorapi. Celtii si teutonii, pe de alta parte, folosesc benzi de glezna care au fost purtate pana in Evul Mediu timpuriu.

In zilele de astazi, datorita evolutiei si tehnologiei, au inceput sa apara ciorapi de diferite forme si cu modele deosebite, ca si ciorapi cu buline. Acestia se pot comanda online de la magazinul Dichisite.ro . Cu siguranta se va merita orice investitie!

De asemenea, poti alege online si ciorapi cu dantela pe care sa ii porti la tinute speciale si pretentioase. Acesti ciorapi sunt una dintre cele mai bune alegeri pentru toti cei care simt nevoia sa isi completeze tinuta cu cele mai bune piese. Nu uita ca ciorapii cu dantela sunt mai delicati si au nevoie de o atentie speciala in momentul in care ii porti. Daca ii alegi pe cei potriviti, vei arata cu siguranta magnific in momentul in care ii porti si vei intoarce toate capetele. Tot ce trebuie sa faci este sa cauti perechea ideala pentru tine.

Close