Acronimul MDF inseamna MDF (Medium Density Fibreboard). Lemnul utilizat pentru producerea sa este de diferite tipuri, derivat din conifere. In general, se utilizeaza lemn din deseuri de prelucrare, lemn rotund si deseuri. Defrisarile excesive si lipsa de lemn din paduri au determinat productia de panouri MDF ca alternativa viabila la lemnul masiv. Procentul de fibre utilizate in productia unui panou este de aproximativ 85%, tratate in prealabil pentru a elimina lignina. Acest tip de panou este fabricat printr-un proces uscat din fibre de lemn fine si uniforme, care sunt lipite intre ele cu ajutorul rasinilor, caldurii si presiunii. Este numit in mod obisnuit MDF, dar acest lucru este incorect, deoarece nu este vorba de lemn pur, ci de un produs derivat din lemn. In functie de densitatea finala si de procesul de fabricatie, exista trei categorii de placi din fibre de lemn:
- LDF, adica densitate scazuta;
- MDF, adica densitate medie;
- HDF, adica de inalta densitate.
Una dintre caracteristicile fundamentale ale MDF-ului este presiunea sau densitatea: cand vorbim de densitate medie, aceasta se situeaza intre 500 si 800 kg/m3, cu o densitate mare deasupra si o densitate mica dedesubt. Lemnul care urmeaza sa fie utilizat pentru productia de MDF este decojit, cioplit si selectat pentru a indeparta coaja ramasa.
Acum exista numeroase tipuri de fronturi MDF vopsit pe care utilizatorii le pot alege astfel incat sa dea o noua fata mobilierului pe care vor sa il repare sau sa il reconditioneze.
Proprietati ale panourilor MDF
Panourile MDF se caracterizeaza prin uniformitatea si omogenitatea lor pe toata grosimea lor, nu prezinta probleme la taiere si pot fi prelucrate si modelate cu o usurinta extrema. Densitatea fibrelor, in conformitate cu standardul UNE-EN 316, trebuie sa fie egala sau mai mare de 450 kg/m3, o valoare care face ca materialul sa fie foarte stabil dimensional, mai mult decat lemnul masiv, o proprietate care este foarte apreciata in tamplarie si in mobilier.
Avantajele panourilor MDF
Urmatoarele sunt o lista a principalelor avantaje ale utilizarii MDF – Usurinta de taiere si prelucrare; faptul ca este fabricat din fibre de lemn de dimensiuni mici il face mai usor de taiat, facandu-l similar cu lemnul masiv.
Nettfront ofera o gama variata de fronturi pe care fiecare persoana care intentioneaza sa isi reconditioneze mobilierul le poate utiliza astfel incat la final sa obtina produsele dorite la preturi super avantajoase si sa dea un nou aspect unic si special mobilierului. In felul acesta, mobila isi poate recupera mai usor frumusetea fara sa fie nevoie de inlocuiri si fara alte probleme.
- Nu este nevoie de unelte speciale: nu este necesar sa se utilizeze alte unelte decat cele folosite pentru lemn masiv.
- Suprafata neteda: aceasta caracteristica face ca materialul sa fie ideal pentru aplicarea lacurilor, lacurilor si vopselelor, precum si un suport excelent pentru acoperirea cu foi de lemn, dand aspectul de lemn masiv;
- Ideal pentru utilizarea cu adeziv si clei: datorita suprafetei sale netede, MDF se comporta foarte bine atunci cand se utilizeaza adeziv sau clei;
- Economic: este mult mai ieftin decat lemnul masiv.
Placarea cu panouri MDF
Panourile MDF sunt, de asemenea, folosite pentru a imbraca peretii oricarui spatiu: o alternativa valabila la placarea traditionala, folosita pentru a acoperi atat mediile private, cat si cele comerciale. Acestea sunt usor si rapid de asamblat, durabile, intr-o varietate de culori si chiar cu un model tridimensional, ceea ce le face excelente pentru crearea de medii speciale cu efecte decorative. Placarea cu panouri MDF poate fi utilizata si in medii umede sau in cazul in care este necesara o rezistenta speciala la foc.